dornfeld prowadzi tutaj blog rowerowy

Grzybobranie

  • DST 49.70km
  • Temperatura 13.0°C
  • Sprzęt Kalkhoff
  • Aktywność Jazda na rowerze
Niedziela, 29 października 2023 | dodano: 30.10.2023




Około 300 podgrzybków w ciągu 4 godzin, ale to nic nie mówi, bo jest kwestia trafienia na miejsca,  na miejscówkach świerkowych nic nie ruszyło, ale pojawiły się młode grzyby  na w lesie sosnowym, tam gdzie w tym roku ich jeszcze nie było, ale też nie wszędzie, nadal więc  trochę trzeba się nachodzić, ale są młode, zdrowe. 

Do tego 3 rydze i kanie 

Wyszły 3 słoiki grzybów marynowanych, reszta poszła na smażenie, część poszła do takiego dania jak poniżej, a reszta na kolejne porcje  do mrożenia. 





Z racji braku opieniek wynalazłem przypadkowo  danie o bardzo  podobnym smaku do opieniek w pomidorach, trochę podchodzi pod leczo, trochę pod bigos, ale pyszne. 

Kapusta biała ok. 2,2 kg. 
Grzyby podgrzybki smażone, świeże bądź wcześniej mrożone ( podgrzybek, masło, cebula, sól., pieprz, gorczyca,  liść laurowy)
masło, smalec,  olej, 
ziele angielskie, gorczyca,  papryka chili , pieprz ziołowy
3 - 4 łyżki octu 10 %
3 przeciery pomidorowe  190 gr. 
sól 


Danie wymyślone podczas  robienia łazanek, ale  w trakcie robienia  i próbowania obstawiłem że dodanie przecieru i zmiana koncepcji może przynieść fajny efekt  i to był dobry pomysł 




komentarze
jotwu
| 17:06 poniedziałek, 30 października 2023 | linkuj Ho ho jesteś w swoim żywiole. Piękny zbiór grzybów i tym milej się go ogląda, bo grzyby takie czyściutkie. Widać gospodarską rękę. Ciekawy jestem czy ktoś się skusi, by wypróbować Twój przepis a wygląda bardzo kusząco, chociaż wymaga bardzo wielu składników.
Komentuj

Imię: Zaloguj się · Zarejestruj się!

Wpisz cztery pierwsze znaki ze słowa eczes
Można używać znaczników: [b][/b] i [url=][/url]