dornfeld prowadzi tutaj blog rowerowy

Grzybobranie . Opieńki w przecierze pomidorowym test

  • DST 51.35km
  • Temperatura 15.0°C
  • Sprzęt Kalkhoff
  • Aktywność Jazda na rowerze
Piątek, 23 października 2020 | dodano: 23.10.2020










220 podgrzybków w niecałe 3 godziny. Wszystko w ramach jednej miejscówki, na której zakończyłem grzybobranie ostatnim razem. Zbiór jednorodny pod względem tempa, bez szaleństw, ale i bez przerw, przy czym miejsce jak się okazuje jest penetrowane przez grzybiarzy. Przed wjazdem do lasu zebrane opieńki - jak się w domu okazało 900 gram kapeluszy. Te ostatnie - młode - pojawiły się w kilku miejscach. Wreszcie będę mógł wypróbować przepis na opieńki w przecierze pomidorowym :) Oprócz tego zebrane 4 butelki i 3 puszki po piwie.


Podgrzybki w całości oddałem kuzynce, która nie może w tym roku pozwolić na grzybobranie, Zresztą kilkoma innymi koszami też się już dzieliłem. 

Opieńki natomiast przyrządziłem w przecierze pomidorowym wg poniższego przepisu,  Zachowując co do zasady proporcje dałem, więcej przecieru, tj cały 200  gramowy  słoik i nieco więcej ziela angielskiego,
 
Moim zdaniem to dotychczas najlepszy przepis na opieńki, dużo lepsze niż w śmietanie. Poszła połowa na kolacje jeszcze ciepła do chleba razowego z masłem , choć w przepisie polecają opcje na zimno , to może jutro. 

Opcja do słoików odpada ,   bo chwilowo wszystkie są zajęte :) 

Przepis:
 

https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-opien...




komentarze
jotwu
| 08:57 środa, 28 października 2020 | linkuj Jak widać jesteś zbieraczem grzybów poza wszelką konkurencją ale jak widać jesteś także wyrafinowanym kucharzem.
Komentuj

Imię: Zaloguj się · Zarejestruj się!

Wpisz trzy pierwsze znaki ze słowa tegot
Można używać znaczników: [b][/b] i [url=][/url]