Nutella z węgierek - lepsza niż oryginał - wiadro węgierek z ogrodu ..
-
DST
10.00km
-
Temperatura
21.0°C
-
Sprzęt Kalkhoff
-
Aktywność Jazda na rowerze
Pomoc w ogrodzie, 3 wiadra wyrzuconych spadów, a do domu z drzewa zebrane castoramowe wiadro węgierek. W domu przesiew, te przedojrzałe na konfitury, normalne na kompot. Wyszło 8 słojów kompotu oraz 6 słojów Nutelli z węgierek, na którą się szykowałem od dawna, jak znalazłem przepis od razu wiedziałem, że zmienię go, generalnie wszędzie dodają m. in czekoladę. Po co dodawać przetworzoną choćby najbardziej naturalną czekoladę na bazie kakao, jak jest mamy zdrowsze kakao.
W mojej wersji kakao pełnotłuste 22 % tłuszczu.
W niektórych wersjach dodają cynamon lub trochę alkoholu. Ja zrobiłem po swojemu.
Zamiast parę łyżek kakao, dodałem praktycznie całe opakowanie, zagęściło to całość, tak że wysmażanie niecało 2 godziny, do tego trochę cukru. Wyszła wspaniała Nutella, lepsza od tej marki i lepsza od czekolady, sycące źródło błonnika i bomba magnezowa, na treningi jak znalazł, Polecam.
Nutella przed wlaniem do słoików, podczas pasteryzacji, jeszcze się wszystko pięknie rozpuściło i zmieszało.