Podgrzybki a'la opieńki
-
DST
49.70km
-
Temperatura
10.0°C
-
Sprzęt Kalkhoff
-
Aktywność Jazda na rowerze
Środa, 15 listopada 2023 | dodano: 16.11.2023
Późne, a więc i krótkie zbieranie zakończone zbiorem 200 malutkich podgrzybków, z racji, że nie trafiłem w tym roku na opieńki, z koncentratem i octem przygotowałem podgrzybki, potem do słoików i pasteryzacja. Stwierdzam, że podgrzybkom w tej formie niczego nie brakuje w porównaniu do opieniek. Danie pasuje do wszystkiego: chleba, makaronu, kaszy, czy ziemniaków, wystarczy otworzyć słój i podgrzać
Przepis
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-marynowane-grz...
To jednak nie apteka, ja stosuje swoje proporcje i przyprawy: gorczycę , ziele angielskie, liść laurowy, na 1 kg daje 1 koncentrat cebule smażę na maśle, reszta składników dodawana oko, podczas prób smakowych, to już indywidualne preferencje
komentarze
jotwu | 18:39 czwartek, 16 listopada 2023 | linkuj
Chyba lada dzień będziesz zmuszony zawiesić swoją pasję zbierania grzybów, bo prognozy pogody są niezbyt optymistyczne. Szkoda, że nie można nagrywać zapachów potraw, Twoja wygląda bardzo smakowicie.
meteor2017 | 17:56 czwartek, 16 listopada 2023 | linkuj
Może i ja się skusze na ten przepis, bo dzisiaj miałem udany zbiór i w zasadzie już nie wiem co z tymi podgrzybkami robić ;-)
Opieniek trochę widziałem w zeszłym tygodniu, niedużo ale gdybym się na nich skupił, to pewnie trochę by się uzbierało. Dziś widziałem już takie wyrośnięte.
Komentuj
Opieniek trochę widziałem w zeszłym tygodniu, niedużo ale gdybym się na nich skupił, to pewnie trochę by się uzbierało. Dziś widziałem już takie wyrośnięte.