dornfeld prowadzi tutaj blog rowerowy

Podgrzybki a'la opieńki

  • DST 49.70km
  • Temperatura 10.0°C
  • Sprzęt Kalkhoff
  • Aktywność Jazda na rowerze
Środa, 15 listopada 2023 | dodano: 16.11.2023

Późne, a więc i krótkie zbieranie zakończone zbiorem 200 malutkich podgrzybków, z racji, że nie trafiłem w tym roku na opieńki, z koncentratem i octem przygotowałem podgrzybki, potem  do słoików i pasteryzacja. Stwierdzam, że podgrzybkom w tej formie niczego nie brakuje w porównaniu do opieniek. Danie pasuje do wszystkiego: chleba, makaronu, kaszy, czy ziemniaków, wystarczy otworzyć słój i podgrzać 


Przepis

https://www.doradcasmaku.pl/przepis-marynowane-grz...


To jednak nie apteka, ja stosuje swoje proporcje i przyprawy: gorczycę , ziele angielskie, liść laurowy, na 1 kg daje 1 koncentrat  cebule smażę  na maśle, reszta składników dodawana oko, podczas prób smakowych, to już indywidualne preferencje 










komentarze
jotwu
| 18:39 czwartek, 16 listopada 2023 | linkuj Chyba lada dzień będziesz zmuszony zawiesić swoją pasję zbierania grzybów, bo prognozy pogody są niezbyt optymistyczne. Szkoda, że nie można nagrywać zapachów potraw, Twoja wygląda bardzo smakowicie.
meteor2017
| 17:56 czwartek, 16 listopada 2023 | linkuj Może i ja się skusze na ten przepis, bo dzisiaj miałem udany zbiór i w zasadzie już nie wiem co z tymi podgrzybkami robić ;-)

Opieniek trochę widziałem w zeszłym tygodniu, niedużo ale gdybym się na nich skupił, to pewnie trochę by się uzbierało. Dziś widziałem już takie wyrośnięte.
Komentuj

Imię: Zaloguj się · Zarejestruj się!

Wpisz trzy pierwsze znaki ze słowa epatr
Można używać znaczników: [b][/b] i [url=][/url]